Menu Sluiten

Oncologische revalidatie

FysioFit Trainingen tijdens of na de kanker behandelingen.

Tijdens en na de behandeling van kanker kunnen klachten ontstaan zoals vermoeidheid, afname van conditie, afname van spierkracht, angst, neerslachtigheid en onzekerheid. Revalidatie kan helpen deze klachten te verminderen en het dagelijks functioneren te verbeteren.

Tijdens de behandeling van kanker staat bewegen vaak op een laag pitje. Door operaties, chemotherapie en bestralingen worden mensen zeer vermoeid maar zijn ook minder actief in het dagelijks functioneren. Aan het einde van de kanker behandelingen is de lichamelijke conditie sterk afgenomen.

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat mensen baat hebben bij revalidatie trainingen tijdens en na de kankerbehandeling. Vermoeidheid en angsten nemen af, de lichamelijke conditie en kracht verbeteren.

Bewegen verbetert niet alleen de conditie maar helpt ook bij het algemene herstel. Door te bewegen versterkt u uw immuunsysteem, bouwt u spiermassa op en versterkt u uw botten. Daarnaast zijn er psychische voordelen; mensen hervinden het vertrouwen in hun lichaam en kunnen beter met emoties omgaan.

De trainingen kunnen al beginnen tijdens de kanker behandelingen (ook tijdens de chemotherapie). Na de eerste intake zal er samen met u een trainingsprogramma op maat worden gemaakt. Deze wordt zo nodig aangepast tijdens de chemotherapie-week. De oncologische revalidatie is twee maal per week een uur op onze locatie in “Van de Kamp-Sport” in Almere stad.

Yvette van Wegen
is de gespecialiseerde oncologie-fysiotherapeut / bewegingswetenschapper binnen Medi-Mere.

Fysiotherapie Medi-Mere is aangesloten bij het OncoNet. Dit is een landelijk netwerk van fysiotherapeuten met specifieke deskundigheid t.a.v. het trainen van oncologische patiënten tijdens en na de behandeling.
Periodiek moeten wij hiervoor cursussen/bijeenkomsten volgen en toetsen behalen.

Fysiotherapie Medi-Mere is tevens aangesloten bij NORA: Netwerk Oncologische Revalidatie Almere. In dit netwerk zitten een revalidatie arts, gespecialiseerde oncologische fysiotherapeuten, ergotherapeuten, psychologen, diëtisten uit Almere

Fysiotherapie Medi-Mere werkt ook samen met de Stichting TegenKracht. Stichting Tegenkracht biedt kankerpatiënten sportbegeleiding op maat. Sportmedisch verantwoord en naar uw eigen wensen.