Menu Sluiten

Long revalidatie

Fysiotherapie bij COPD en Astma

COPD en Astma zijn aandoeningen van de longen die het ademhalen en het inspannen kunnen beperken.

Het is bewezen dat meer bewegen bij longziekten ervoor zorgt dat u minder klachten heeft op de langere termijn. Ook vermindert het de kans op longaanvallen (exacerbaties). 

De behandeling richt zich dan ook op het verbeteren van uw ademhaling, hoesttechniek, fitheid en kracht. Dit heeft een positieve invloed op uw dagelijkse activiteiten, vergroot uw zelfredzaamheid en bevorderd een actief leefstijl. 

De behandeling wordt met u afgestemd op uw persoonlijke situatie en doelen. Afhankelijk van u doelen wordt er een oefenprogramma op maat gemaakt. Indien noodzakelijk geven wij ook therapie aan huis. Uw gespecialiseerde longfysiotherapeut werkt waar nodig samen met andere zorgverleners.

Worden de behandelingen vergoed? 

Of de behandeling wordt vergoed is afhankelijk van de diagnose, de ernst van de aandoening en uw eigen verzekeringspolis. Met ingang van 1 januari 2019 worden de behandelingen bij de diagnose COPD Gold 2 vanuit de basisverzekering vergoed. Bij de meeste overige longaandoeningen zoals bijvoorbeeld astma worden behandelingen vanuit de aanvullende verzekering vergoed.  

  1. Er is sprake van COPD Gold classificatie 2 of hoger. Dit wordt bepaald door de huisarts of longarts middels een longfunctietest. 
  2. De indeling in vier categorie├źn van zorgzwaarte bepaalt het maximale aantal behandelingen die de fysiotherapeut voor de behandeling per jaar kan gebruiken. De criteria hebben betrekking op uw symptomen  en het aantal longaanvallen en ziekenhuisopnames die u heeft gehad. Op basis van informatie van de behandelend huisarts of longarts kan de fysiotherapeut vaststellen in welke categorie u valt.  

Binnen Fysiotherapie Medi-Mere zijn Stefanie de Wever en Amanda Waltmann de gespecialiseerde longfysiotherapeuten.

Zij zijn aangesloten bij de LoNA, Longrevalidatienetwerk Almere. www.lonalmere.nl