Menu Sluiten

Dry Needling

Pijn, stijfheid en bewegingsbeperking in spieren, pezen en gewrichten kunnen effectief behandeld worden met dry-needling. 

Wat is Dry-Needling?

Dry-needling wordt ingezet om triggerpoints te behandelen. Een triggerpoint is een lokale verharding in een spier en wordt in de volksmond ook wel een spierknoop genoemd. Triggerpoints uiten zich o.a. in pijn en stijfheid in pezen en spieren.

Triggerpoints kunnen ontstaan na een verkeerde beweging of overbelasting en veroorzaken vaak pijnlijke en gevoelige spieren. Vaak zit het triggerpoint niet op dezelfde plek als waar de pijn wordt ervaren. Een triggerpoint veroorzaakt vaak uitstralende pijn.

De fysiotherapeut zal eerst opzoek gaan naar een verhard deel in een spier, waar vervolgens het meest pijnlijke punt (het triggerpoint) wordt opgespoord. Zodra het triggerpoint is gevonden, wordt deze met een zeer dunne naald aangeprikt. De spiervezels binnen het verharde gedeelte in de spier trekken zich even kort samen, daarna ontspant de spier. Dit wordt een ‘local twitch respons’ genoemd. Om het triggerpoint geheel te ‘ontladen’, wordt de naald op en neer bewogen. Het op en neer bewegen van de naald wordt gedaan totdat er geen ‘twitch’ meer plaatsvindt. De spier kan daarna weer beter ontspannen.
Het zorgt ervoor dat de doorbloeding in de spier verbetert en afvalstoffen kunnen worden afgevoerd.
Het aanprikken van het triggerpoint kan soms een vervelend, verkrampend gevoel geven, maar de ‘twitches’ zijn van korte duur, waardoor dit over het algemeen goed te verdragen is.


Wanneer is het effectief?

Dry-needling kan een snelle pijnverlichting geven en kan soms na één behandeling al resultaat opleveren. Meestal zijn er een paar behandelingen nodig. Na de behandeling kan de spier wat gevoelig, stijf of beurs aanvoelen. De spier is meer ontspannen en de beweeglijkheid neemt toe.

“Dry-needling is slechts een onderdeel van de behandeling. De triggerpoints die de pijn veroorzaken worden verholpen, maar belangrijk is om te kijken hoe dat triggerpoint is ontstaan.
Waarom heeft die spier een triggerpoint? Dat kan te maken hebben met bijvoorbeeld overbelasting, verkeerd schoeisel of een verkeerde loopstijl / houding. Het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden tijdens de behandeling.