Neurologische Revalidatie

Neurologische revalidatie, voor wie?

In de neurologische revalidatie worden mensen met neurologisch letsel behandeld. Dat betekent letsel aan de hersenen, het ruggenmerg of de zenuwen.

Dit letsel kan aangeboren zijn of  later ontstaan.

Onderscheid in, later ontstaan letsel:
* Na een CVA (dit is een herseninfarct), een ongeval met hersenletsel of beschadiging in het ruggenmerg  of na een operatie (bv een tumor in de hersenen). Hierbij ligt het accent van de behandeling op het terug winnen van functies.
* Ook kan er sprake zijn van een chronisch ziektebeeld zoals Parkinson, Multiple Slerose (MS) of Dementie. Hierbij zal het ziektebeeld langzaam erger worden en ligt het accent van de behandeling meer op het behoud van functies.


Wat is NeuroRevalidatie?

De neurologische revalidatie is er op gericht de gevolgen van uw ziekte of handicap te verminderen en om u beter te laten functioneren in het dagelijks leven.

Uw eigen doelstellingen en wensen zijn hierin leidend. Binnen onze praktijk hebben we ruimte ervaring, expertise en de juiste middelen in huis om u in deze revalidatie periode optimaal te ondersteunen.

U krijgt op verwijzing van uw huisarts, neuroloog of revalidatie arts een uitgebreide intake waarbij er naast een vraaggesprek en  vragenlijsten om de juiste problematiek boven te krijgen, ook een lichamelijk onderzoek om precies te bepalen wat de mogelijkheden voor de neurorevalidatie zijn.

Hierna wordt er samen met u een behandelplan opgesteld waarin uw eigen wensen verwerkt zijn. Denk hierbij aan specifieke doelen voor bv. hobby’s.

De eigenlijke revalidatie vindt plaats in een grote oefenzaal / fitnessruimte waar de meest uiteenlopende cardio- en kracht apparaten aanwezig zijn. Indien nodig kan er ook in een behandelkamer behandeld worden en ook komen wij bij mensen thuis voor behandeling.


De training richt zich op:

Het verbeteren van de conditie; veel mensen met een neurologische aandoening hebben veel last van vermoeidheid

Het verbeteren van kracht, stabiliteit en coördinatie; verminderde coördinatie met verminderde kracht zorgt voor een groter val risico.

Het verbeteren van lenigheid en snelheid; stijfheid en traagheid zijn veelvoorkomende problemen.

Op vaste momenten in de revalidatie wordt de behandeling geëvalueerd en worden nieuwe behandeldoelen opgesteld.


Pijnlijke schouder na CVA

Na een CVA (herseninfarct) ontstaat er soms aan de verlamde/spastische zijde een pijnlijke schouder of arm.
Vaak hebben patiënten hier lange tijd pijn van en is dit zeer beperkend in het dagelijks leven bij bv aankleden of huishoudelijk werk.
Onze neurologische fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in deze aandoening en kan met u werken aan een pijnvrije schouder.


Neurologie Netwerk Almere

In 2016 is er een neurologie netwerk Almere opgericht. Dit is een fysiotherapie netwerk met regelmatige bijeenkomsten. Het bestaat uit speciaal getrainde fysiotherapeuten uit het Flevoziekenhuis afdeling neurologie, fysiotherapeuten uit Revalidatiecentrum Merem en uit Polderburen en uit fysiotherapeuten werkzaam in de eerste lijn particuliere fysiotherapie praktijken.

Fysiotherapie Medi-Mere maakt deel uit van dit gespecialiseerde netwerk.

Stefanie de Wever is de gecertificeerde neuro-fysiotherapeut binnen Medi-Mere.