Acupunctuur

Normaal gesproken, in een gezonde situatie, zijn al die vormen van energie in de mens en zijn omgeving, met elkaar in evenwicht.

Ziekte is een verstoring van de natuurlijke balans. In gevallen waarin het lichaam niet in staat is dit evenwicht te herstellen, kan een acupunctuur behandeling uitkomst bieden.

De Dikke van Dale geeft de volgende omschrijving: “Acupunctuur (acus = naald, punctum = prik) een Chinese geneeswijze waarbij zeer dunne naalden op specifieke punten in het lichaam gestoken worden.”

Acupunctuur is als geneeswijze ruim 4000 jaar geleden in China ontstaan. Acupunctuur is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel erkend. Deze organisatie doet dan ook vele aanbevelingen om de acupunctuur te bevorderen.

Op dit moment maakt ruim een derde van de wereldbevolking er gebruik van. In ons lichaam bevinden zich energiebanen waarlangs energieën lopen. Deze energieën lopen voortdurend in elkaar over, maar kunnen ook uit balans raken. Deze energiebanen noemen we meridianen. Alle meridianen vormen een netwerk, waarop de acupunctuurpunten liggen. Elk van die punten staat in contact met een orgaan of met een bepaalde functie.


Ben je niet “gezond”, dan kan de acupuncturist met behulp van naalden bepaalde energieën afremmen of juist stimuleren. Acupunctuur is gebaseerd op het begrip energie (Qi of Chi). Energie die in de natuur zorgt voor o.a. plantengroei, het klimaat, de seizoenen, dag en nacht. In de mens zorgt het voor alle processen die hem tot een levend wezen maken: het kunnen zien en horen, denken en voelen, verteren van voedsel, de ademhaling en het kloppen van het hart, slapen en dromen, het kunnen uiten van emoties en het ontplooien van talenten, kortom alles. Energie circuleert in het lichaam via de meridianen, die in het lichaam lopen. Deze meridianen zijn genoemd naar het orgaan waar ze contact mee hebben.

Zo is er b.v. de Levermeridiaan en de Hartmeridiaan. De meridianen vormen samen een netwerk waarin de energie naar elk deel van het lichaam wordt doorgegeven. Op deze meridianen liggen de acupunctuurpunten. Een acupunctuurpunt is een punt waarop een naald, maar ook massage, invloed kan uitoefenen op het stromen van energie. Door met een naaldje te steken in een acupunctuurpunt, zet de energie zich in beweging. Zo kan men de energie versterken of afremmen om uw lichaam weer in een energetisch evenwicht te brengen.